Właściwości zdrowotne mleczka pszczelego

Zastosowanie mleczka pszczelego u człowieka intrygowało świat nauki od dawna. Po licznych badaniach klinicznych lekarze musieli uznać, to co medycynie ludowej jest znane od zamierzchłych czasów. W rozwoju pszczół mleczko odgrywa niezmiernie ważną rolę. Jest pożywieniem królowej matki, dzięki czemu osiąga ona wyjątkową witalność. A jak wpływa na ludzi?


mleczkopszczele
Mleczko jest produktem niezwykle złożonym, wydzielanym przez gruczoły gardzielowe młodych pszczół karmicielek. Jego konsystencja i barwa zależy od dnia pozyskiwania. Ma zabarwienie od jasnokremowego do jasnożółtego, charakteryzuje się cierpkim i kwaskowatym smakiem, oraz ostrym, specyficznym zapachem.

Terapia związana z mleczkiem pszczelim rozwinięta jest zwłaszcza w Japonii, gdzie nazywane jest produktem zdrowia. Według tamtejszych badaczy prawidłowe stosowanie mleczka pozwala na osiągnięcie wskaźnika skuteczności leczenia na poziomie 80% w blisko 60 różnych jednostkach chorobowych.

Skuteczność terapii zależy w dużym stopniu od podawania i dawkowania tego produktu pszczelego. Mleczko stosuje się podjęzykowo, doustnie, w postaci czopków, wstrzyknięć, aerozoli oraz maści i kremów. Przeprowadzane badania stwierdziły jednoznacznie, że mleczko pszczele jest produktem o znacznych walorach odżywczych, a przy tym jest dobrze przyswajalne przez organizm.

W mleczku pszczelim stwierdzono dotychczas ponad 120 substancji chemicznych i biopierwiastków. Bogate jest w białka, aminokwasy, substancje lipidowe, węglowodany, kwasy organiczne, witaminy, związki peptydowe, hormony.

Zasadniczą cechą mleczka, odkrytą najwcześniej jest jego korzystny wpływ na przemianę materii i odnowę tkanek. Stosując mleczko podczas badań, u zwierząt stwierdzono intensywny wzrost sierści, szybki przyrost masy ciała, zwiększoną żywotność i energię, przyśpieszenie dojrzewania płciowego i wzmożenie aktywności rozrodczej oraz przedłużenie życia o około 30%.

Mleczko pszczele jest produktem o wyjątkowo krótkiej aktywności biologicznej. Przechowywane w temperaturze pokojowej szybko żółknie i wysycha na skutek denaturacji białka i rozpadu wielu składników. Stwierdzono na drodze doświadczeń, że mleczko pszczele w temperaturze pokojowej i przy dostępie światła, traci prawie wszystkie swoje właściwości w przeciągu 3-10 dni. Im niższa temperatura przechowywania, tym dłuższa trwałość. Ponadto istnieje szereg sposobów na konserwowanie produktu m.in w miodzie, alkoholu, czy za pomocą liofilizacji.

Zastosowanie mleczka pszczelego (wybrane )

Działanie tonizujące. Mleczko korzystnie wpływa na oddychanie tkankowe i pobudza ośrodkowy układ nerwowy, dzięki temu poprawia ogólną kondycję psych-fizyczną człowieka. Stosowane przez długi okres czasu wykazuje działanie ogólnie wzmacniające, usuwa zmęczenie, poprawia wzrok, powoduje przypływ sił życiowych, wzmaga potencję. Jednocześnie polepsza samopoczucie, koncentrację, przyśpiesza procesy myślowe. Dlatego też polecane jest osobom osłabionym, narażonym na nerwice, czy bezsenność. W wielu krajach stosuje się je zapobiegawczo u ludzi narażonych na duży wysiłek fizyczny i umysłowy.

Działanie odżywcze i regulujące przemianę materii. Mleczko pszczele znalazło zastosowanie w przypadkach braku łaknienia i niedożywienia, szczególnie u noworodków i małych dzieci. Także zaleca się jego spożycia wśród kobiet w ciąży i okresie macierzyństwa, zwłaszcza w czasie laktacji. Mleczko ponadto reguluje procesy przemiany materii, dlatego zalecane jest również osobom otyłym i odżywiającym się niewłaściwie.

Działanie na układ immunologiczny. Stosowanie mleczka pszczelego podwyższa odporność organizmu na zakażenia oraz wpływa na immunodepresyjność.

Schorzenia układu krążenia. Mleczko znajduje zastosowanie przy chorobie niedokrwiennej serca, miażdżycy, stanów pozawałowych.  Jest to jedyny znany produkt działających w sposób regulujący: o osób z nadciśnieniem obniża je, a podwyższa u tych którzy mają je zbyt niskie. Rozszerzając naczynia krwionośne, ułatwia dostęp krwi do narządów i tkanek. Dobre rezultaty uzyskano przy leczeniu żylaków, stanów zapalnych żył i krwotoków pochodzenia naczyniowego.

Choroby krwi. Mleczko pszczele powoduje zwiększenie ilości krwinek czerwonych, wzrost ich objętości oraz zawartość hemoglobiny. Podwyższa również poziom żelaza, normalizuje skład białkowo-elektrolitowy krwi i jest skuteczny w leczeniu anemii, czy zaburzeń w krzepnięciu krwi. 

Schorzenia przewodu pokarmowego.  Do głównych schorzeń układu pokarmowego leczonego mleczkiem zalicza się choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Ponadto znajduje zastosowanie w w sytuacji przewlekłych zaparć oraz stanów zapalnych jelita grubego.

Choroby układu oddechowego. Mleczko podawać można doustnie, ale  również na drodze inhalacji, przez co znajduje zastosowanie np. w astmie oskrzelowej, czy stanów zapalnych oskrzeli. Stosowanie mleczka przynosi wyraźną ulgę chorym na gruźlicę płuc, zwłaszcza w okresie rekonwalescencji. 

Choroby narządu ruchu. Obiecujące rezultaty przyniosło stosowanie mleczka pszczelego w schorzeniach reumatycznych, nerwobólach, migrenach, czy bólach pourazowych. Skuteczna w tym przypadku jest metoda elektroforezy.

Schorzenia dermatologiczne. Produkty pszczele mają bardzo szerokie zastosowanie w dziedzinie chorób skóry. Do najczęstszych schorzeń leczonych mleczkiem pszczelim są trudno gojące się rany, w tym rany oparzeniowe i odleżyny, a także wrzody, żylaki i hemoroidy. Dobre wyniki stosowania mleczka zauważono przy leczeniu łojotoku, egzem, czy liszajów – na ogół trudno leczonych środkami syntetycznymi. Mleczko jest szeroko wykorzystywane w kosmetologii. Już starożytni wykorzystywali pokarm pszczelej królowej np. do leczenia łysienia.

Schorzenia oczu. Zastosowanie maści z mleczka przyniosło korzystne wyniki w około 95% przypadków pourazowego zapalenia rogówki. Dobre efekty zauważone zostały przy leczeniu oparzeń rogówki, zapalenia powiek, ropni spojówek i powiek.

Przydatna literatura:

  • Leczenie produktami pszczelimi, B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia; Warszawa 1994 r.
  • Mleczko pszczele, F. Jośko; Kamianna 1989 r.
  • Pszczele cuda, H. Makowiczowa, Warszawa 1991 r.

About The Author

Masz pytanie dotyczące serwisu? Chcesz podjąć współpracę? Masz uwagi lub sugestię?

Skorzystaj z zakładki Kontakt

Admin – who has written posts on InstytutMiodu.pl.


Social tagging: > > > >

Comments are closed.