Bogactwo pyłku kwiatowego

pylekkwiatowyChociaż miód jest zdecydowanie najpopularniejszym produktem pszczelim, to cenniejszym ze względu na wartości odżywcze jest pyłek kwiatowy, często też nazywany pyłkiem pszczelim. W jego składzie wyróżniono dotychczas blisko 300 aktywnych składników, co oznacza że jest to najwartościowsze pożywienie na świecie znane ludziom.

Pyłek w zasadzie nie jest produktem pszczelim. Pszczoły go nie wytwarzają, a jedynie zbierają z kwiatów w celu zaspokojenia własnych potrzeb pokarmowych; jest to jedyne zewnętrzne źródło białka dla rodziny pszczelej. Zebrany pyłek pszczoły przenoszą bezpośrednio na sobie, a pszczelarze zdobywają go dzięki montowaniu w wejściu do ula tzw. poławiaczy pyłku, które strącają go z pszczół. W tej surowej, wysuszonej formie pyłek trafia do handlu. Na potrzeby roju pszczoły magazynują pyłek pod postacią pierzgi. Jest to substancja wzbogacona o miód, enzymy oraz kwasy trawienne i poddana fermentacji co dodatkowo podnosi jej wartości odżywcze. Pozyskiwanie pierzgi jest jednak dla pszczelarzy dosyć kłopotliwe, dlatego produkt jest raczej trudno dostępny a jego cena wysoka.

Łyżeczka pyłku to około miesiąc wytężonej pracy jednej pszczoły. Każda granulka pyłku zawiera blisko dwa miliony pojedynczych ziarenek. Jedna łyżeczka zawiera około 2,4 mld ziarenek.

Wartość odżywcza pyłku pszczelego

W skład pyłku pszczelego wchodzą  : białka ( ok. 47%) i aminokwasy (ok. 10% ), węglowodany, lipidy i kwasy tłuszczowe, związki fenolowe, enzymy i koenzymy, a także witaminy i biopierwiastki.  Pyłek zawiera prawie wszystkie składniki odżywcze niezbędne dla ludzi. W dużej mierze są to także elementy, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Bogactwo pyłku pszczelego jest bez precedensu.

Węglowodany

fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych.

Białka

W pyłku wykryto 32 aminokwasów. Są to: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%.

Tłuszcze

Wśród lipidów, obecnych w pyłku kwiatowym w ilości około 5,1%, wymienić należy przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. W pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy.

Składniki mineralne

Pyłek jest bogaty w wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów. Wyodrębniono: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne.

Witaminy

W pyłku pszczelim zidentyfikowano następujące witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.

Inne składniki

Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne, których stwierdzono 42. Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, i wiele innych.

Pyłek kwiatowy ma działanie fizjologicznie ambiwalentne, co oznacza, że jeśli funkcje komórek są zaburzone pyłek kwiatowy normalizuje ich działanie. To rzadkie zjawisko wśród preparatów naturalnych. 

Wartości lecznicze

Pyłek stanowi bardzo cenną odżywkę uzupełniającą dzienne racje żywnościowe w aminokwasy, biopierwiastki, witaminy.

  • wzmacnia apetyt, skutek widoczny już po kilku dniach przyjmowania,
  • reguluje przemianę materii, doprowadza do normalizacji, spadku wagi osób otyłych,
  • wzmacnia organizm, szczególnie zalecany osobom ciężko pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom, osobom starszym, osłabionym,
  • regeneruje, działa antyanemicznie (zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi),
  • zwiększa poziom żelaza w surowicy krwi.

Pyłek eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka.

  • pyłek osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn,
  • ułatwia odnawianie tkanki wątrobowej uszkodzonej innymi przewlekłymi chorobami, przyjmowaniem dużej ilości leków

Pyłek pszczeli poprawia psychiczne samopoczucie człowieka.

  • zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy osłabiony na skutek stresu lub przepracowania,
  • wspomaga leczenie depresji, umożliwia obniżenie dawek preparatów antydepresyjnych,
  • wspomaga także leczenie nerwic wegetatywnych, zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną,
  • zwiększa koncentrację układu nerwowego

Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych.

  • stosowanie pyłku wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy.

Pyłek ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe.

  • pyłek obniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje agregacje (zlepianie) płytek krwi,
  • wspomaga ograniczanie miażdżycy, wspomaga leczenie stanów pozawałowych,
  • wspomaga leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia obwodowego.

Wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe, działają na bakterie, na grzyby.

  • jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest użyty razem z propolisem,
  • w przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych.

Pyłek jest stosowany przy rozstroju żołądka.

  • wspomaga leczenie silnych zaparć.
  • przynosi poprawę w niektórych biegunkach,
  • wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
  • zmniejsza krwawienia.

Wyciągi z pyłku wykazują lecznicze działanie w schorzeniach gruczołu krokowego.

Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.

Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (wit. B2) i innych bioelementów w pyłku.

Pyłek wspomaga leczenie wewnętrznych stanów zapalnych organizmu.

Odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę.

 Komórki serca, które obumarły , mogą się odnawiać – to przełom w kardiologii. Pyłek wpływa na to, gdyż zawiera czynniki wzrostowe. Paroletnie zażywanie go rozpuszcza złogi. Poprawia fantastycznie wydolność mięśnia sercowego i wpływa przez aminokwasy egzogenne i endogenne na cały układ żylno – tętniczy.

Dawkowanie pyłku pszczelego

Kurację pyłkową najczęściej poleca się przeprowadzić dwa razy w roku ( jesienią i wiosną ). Kuracja trwa zwykle 2-3 miesiące, następnie 2-3 miesiące przerwy i powrót do spożywania. Nie brakuje również entuzjastów całorocznego wspomagania się pyłkiem, jednak ze względu na przyzwyczajanie się organizmu i zwiększenie tolerancji na część elementów powinno się stosować przerwy.

Dawki dzienne:

  • dzieci 3-5 lat 10 gram pyłku,
  • dzieci 6-12 lat 15 gram pyłku,
  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli 20 gram pyłku,
  • dorośli leczniczo 30-40 gram pyłku. 

 

Łyżeczka od herbaty zawiera około 5 gram pyłku.

Przeciwwskazania

W razie uczulenia na pyłek może wystąpić katar, pokrzywka, ból głowy, zaczerwienienie spojówek, biegunka, nudności.  Zanim przystąpi się do kuracji należy sprawdzić reakcję organizmu przyjmując niewielką dawkę produktu . Jeśli w trakcie doby nie wystąpią wspomniane reakcje, śmiało można skorzystać z dobrodziejstw tego cudu natury.

Kto powinien unikać pyłku kwiatowego?

Uczulenie na miód oraz inne produkty pszczele jest rzadkie, ale jednak się zdarza. W takiej sytuacji spożywanie pyłku może wywołać katar, zaczerwienienie spojówek, pokrzywek na skórze, ból głowy, biegunkę, nudności. Nim wiec sięgniesz po pyłek, sprawdź to, przyjmując jego niewielką dawkę i obserwuj organizm przez dobę. Jeśli nie masz takich reakcji, śmiało korzystaj z dobrodziejstw apiterapii.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/pylek-kwiatowy-wartosciowy-produkt-pszczeli_35217.html

Kto powinien unikać pyłku kwiatowego?

Uczulenie na miód oraz inne produkty pszczele jest rzadkie, ale jednak się zdarza. W takiej sytuacji spożywanie pyłku może wywołać katar, zaczerwienienie spojówek, pokrzywek na skórze, ból głowy, biegunkę, nudności. Nim wiec sięgniesz po pyłek, sprawdź to, przyjmując jego niewielką dawkę i obserwuj organizm przez dobę. Jeśli nie masz takich reakcji, śmiało korzystaj z dobrodziejstw apiterapii.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/pylek-kwiatowy-wartosciowy-produkt-pszczeli_35217.html

Kto powinien unikać pyłku kwiatowego?

Uczulenie na miód oraz inne produkty pszczele jest rzadkie, ale jednak się zdarza. W takiej sytuacji spożywanie pyłku może wywołać katar, zaczerwienienie spojówek, pokrzywek na skórze, ból głowy, biegunkę, nudności. Nim wiec sięgniesz po pyłek, sprawdź to, przyjmując jego niewielką dawkę i obserwuj organizm przez dobę. Jeśli nie masz takich reakcji, śmiało korzystaj z dobrodziejstw apiterapii.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/pylek-kwiatowy-wartosciowy-produkt-pszczeli_35217.html

Więcej szczegółowych informacji na temat pyłku można odnaleźć np. w Czytelni Medycznej czy bogatym w informacje serwisie Rostkowski.info

 

 

About The Author

Masz pytanie dotyczące serwisu? Chcesz podjąć współpracę? Masz uwagi lub sugestię?

Skorzystaj z zakładki Kontakt

Admin – who has written posts on InstytutMiodu.pl.


Social tagging: > > >

Comments are closed.