Spis treści

 

Spis alfabetyczny:
  • Apel w sprawie wsparcia upraw roślin miododajnych Apel doktora Zbigniewa Kołtowskiego zachęcający pszczelarzy do aktywnego udziału w konsultacja Ministerstwa Rolnictwa.
  • Api-inhalacja – zdrowe powietrze z wnętrza ula Powietrze wewnątrz ula wolne jest od bakterii i wirusów; brak w nim drobnoustrojów. Człowiek może wykorzystać ten fakt dla polepszenia własnego zdrowia.
  • Bartnictwo. Odrodzenie staropolskiej tradycji Były czasy kiedy bartnictwo stanowiło jedną z najważniejszych gałęzi gospodarki Polski. Ważniejszą od łowiectwa i handlu drewnem łącznie. Średniowieczni kronikarze określali krainę pomiędzy Odrą i Bugiem jako miodem płynącą. Obecnie tradycyjne wykorzystywanie pszczół zanikło niemal w całej Europie, na rzecz gospodarki pasiecznej, ale wiele powodów pozwala mieć nadzieję na renesans pięknej tradycji.
  • BeePower – Be or not to be, depends on a bee! Grupa studentów z Wyższej Szkoły Zarządzania i Bankowości z Poznania podjęła się realizacji projektu mającego na celu pozytywną zmianę świadomości społeczeństwa na temat roli pszczelarstwa i pszczół w życiu codziennym.
  • BeePower poszukuje sponsora, który pomoże nam w dostarczeniu niezbędnych narzędzi do budowi uli w Ugandzie!! Celem projektu jest stworzenie pszczelej pasieki w Ugandzie. Ma to być stowarzyszenie pszczelarskie zatrudniające 30 osób (a potem wraz z rozwojem coraz więcej). Naszym celem jest stworzenie 200, a docelowo nawet 1000 uli pszczelich.
  • Big Bee – narzędzie nowoczesnego pszczelarza Pszczelarze-programiści z zespołu BigBee.eu stworzyli interaktywny kalendarzyk wychowu matek pszczelich. Aplikacja przeznaczona jest na smartfony, tablety i komputery osobiste obsługujące system Android.
  • Bogactwo pyłku kwiatowego Chociaż miód jest zdecydowanie najpopularniejszym produktem pszczelim, to cenniejszym ze względu na wartości odżywcze jest pyłek kwiatowy, często też nazywany pyłkiem pszczelim.
  • Boskie pszczoły Pszczoły intrygowały człowieka od najdawniejszych czasów. Wśród cywilizacji starożytnych pozyskiwanie produktów pszczelich stanowiło ważną rolę gospodarczą, mając również niebagatelne znaczenie ze względu na ich późniejsze przeznaczenie lecznicze i rytualne.
  • Czym właściwie jest miód? Przez bardzo długi okres był jedynym źródłem cukru dla człowieka. Polska przez starożytnych kronikarzy była nazywana kraina miodem i mlekiem płynącą, a tradycyjne bartnictwo stanowiło jedną z najważniejszych profesji. Bez miodu nie można było się obejść.
  • Jak długo żyją pszczoły? Pszczoły miodne w toku długiej historii swojego istnienia na Ziemi wykształciły wyjątkową organizację pracy i strukturę rodzinną. Królowa, pszczoły robotnice i trutnie pracują w niespotykanej harmonii.Pszczela rodzina to jeden złożony organizm, jego elementy tworzą nierozerwalną więź
  • Królowa Słońca: co mówią nam pszczoły? Świetnie zrealizowany film dokumentalny o współczesnych wyzwaniach stojących przed pszczelarstwem. Pouczający i uwrażliwiający.
  • Kto w ul dmuchnie, temu gęba spuchnie Pszczoły są uzbrojone w żądło. Używają go niechętnie, ponieważ wiąże się to z ich śmiercią, ale sprowokowane nie zawahają się go użyć.
  • Miód a wysiłek fizyczny Każdy miód ma specyficzne właściwości odżywcze i zdrowotne, zależnie od rośliny, z której pochodzi. Niezmiennie jest jednak doskonałym źródłem szybkiej energii dla organizmu.
  • Miód do kanapek Jednym z najpopularniejszych sposobów na spożywanie miodu są kanapki. Trudno o smaczniejsze i pożywniejsze śniadanie.
  • Miód kremowy – wady i zalety Miód kremowany ma konsystencję margaryny, lub gęstego majonezu. Jest łatwy do wyjmowania z naczynia i rozprowadzania po pieczywie. Dobrze skremowany miód nie powinien ponownie krystalizować.
  • Miód na codzienne dolegliwości Miód naturalny ma niezwykle szerokie zastosowanie w ochronie zdrowia. Bez względu na to czy spożywany jest doustnie, czy pod postacią maseczek, okładów, smarowideł, dodatków do kąpieli - zawsze wpływa dodatnio na ludzką kondycję.
  • Miodownik Pyszne ciasto z udziałem miodu
  • Młode ziemniaki z miodem Składniki:

    12 ziemniaków. 300 g miodu. cukier waniliowy. Wykonanie: Młode, nie obrane, ziemniaki wielkości orzechów laskowych zalać wrzątkiem, aby łupina łatwo zeszła, po czym obrać, umyć i osuszyć. Miód z cukrem waniliowym rozgrzać na małym ogniu, następnie dodać do niego ziemniaki i gotować do miękkości. Podawać na ciepło lub na zimno.

  • Naturalny peeling z miodem Peeling powinien być ważnym elementem toalety, stosowanym przynajmniej raz na kilka dni.
  • Odmiany miodów i ich właściwości Dla smakoszy i osób dobierających miód ze względu na różnorodne dolegliwości zdrowotne różnice w odmianach miodu mają istotne znaczenie.
  • Petycja pszczelarzy w sprawie dopłat. Możesz pomóc. Podlaskie Zrzeszenie Pszczelarzy apeluje do środowiska pszczelarskiego i sympatyków o wsparcie petycji dotyczącej dopłat bezpośrednich do pasieki.
  • Piernik miodowo-piwny Piernik to tradycyjne polskie ciasto. Przez wieki receptura wykonania zmieniała swoją postać, ale niezmienne są podstawowe elementy, mąka pszenna i miód. Pierniki stosowano nie tylko jako przysmak, ale również jako środek leczniczy.
  • Początki pszczelarstwa Historia pszczół jest dłuższa niż człowieka. Skamieliny wskazują na ich obecność już piętnaście milionów lat temu, w trzeciorzędzie, mniej więcej wtedy gdy Antarktyda odłączyła się od Australii na dwa kontynenty.
  • Pszczelarstwo miejskie

    Pszczelarstwo miejskie to nowy rozwijający się trend który może odegrać kluczową rolę w procesie rewitalizacji nie tylko gatunków pszczół ale i miast. Jak się okazuję miasto jest całkiem przyjaznym środowiskiem dla pszczół, a przeszkody to głównie nieufne nastawienie mieszkańców postrzegających pszczoły przez pryzmat niesłusznych stereotypów. Projekt realizowany jest już z powodzeniem w wielu miastach m.in w Bostonie, czy Paryżu.

     
  • Pszczele cuda, Henryka Makowiczowa Autorka wydaje się wielkim zapaleńcem opisywanej dziedziny i ten entuzjazm potrafi udzielić się czytelnikowi.
  • Pszczoły mogą diagnozować choroby Portugalska projektantka Susana Soares przedstawiła nowe rewolucyjne podejście do medycyny naturalnej i jej ważnych osiągnięć.
  • Skarbnica zdrowia – Miód Zapraszamy do obejrzenia reportażu o zdrowotnych właściwościach miodu z udziałem eksperta w dziedzinie farmacji i apiterapii prof. Ryszarda Czarneckiego
  • Skarbnica Zdrowia – Pyłek kwiatowy Materiał video z udziałem eksperta w dziedzinie apiterapii prof. Ryszardem Czarneckim. Tym razem na temat pyłku kwiatowego.
  • Targi pszczelarskie ExpoAPI Expo Silesia oraz Śląski Związek Pszczelarzy zapraszają do Sosnowca w dniach 20-21 września 2014. Odbędą się tam pierwsze w Polsce Targi Pszczelarskie ExpoAPI.
  • Udka pieczone z dodatkiem miodu

    kurczak w miodzieSkładniki:

    5 udek z kurczaka 2 łyżki oliwy 3 łyżki miodu 1 czubata łyżka chili 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki soli , pieprz Przygotowanie: 1. Marynata - mieszamy oliwę , przyprawy , łyżeczkę keczupu, miód oraz sos sojowy. Następnie obtaczamy udka marynatą. 2. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę 3. Kurczaka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w ok. 180 stopniach przez 45minut. Udka można podawać z frytkami, kaszą gryczaną, bądź sałatką warzywną. Smacznego :)  
  • Więcej niż miód Reżyser Markus Imhoof, który w życiu prywatnym jest wnukiem szwajcarskiego pszczelarza, w niezwykły sposób opowiada o poważnym kryzysie, jaki dotyka obecnie populację pszczół.
  • Właściwości zdrowotne mleczka pszczelego Zastosowanie mleczka pszczelego u człowieka intrygowało świat nauki od dawna. Po licznych badaniach klinicznych lekarze musieli uznać, to co medycynie ludowej jest znane od zamierzchłych czasów.

pszczolyul

Dodaj komentarz