Więcej niż miód

wiecejnizmiodPszczoły istnieją na Ziemi dłużej niż poszczególne kontynenty. Pojawiły się na długo przed dinozaurami i według wielu badaczy w momencie wymierania wielkich gadów i wielu roślin kwiatowych również one stanęły przed perspektywą zagłady. Ale wtedy im się udało. Obecnie znowu znalazły się na zakręcie swojej bogatej historii. Instytucje badawcze w ostatnich latach odkrywają dramatycznie zmniejszającą się populację owadów zapylających, kluczowych dla rolnictwa i różnorodności biologicznej. Tym razem to nie asteroida jest zagrożeniem, ale ludzie.

Reżyser Markus Imhoof, który w życiu prywatnym jest wnukiem szwajcarskiego pszczelarza, w niezwykły sposób opowiada o poważnym kryzysie, jaki dotyka obecnie populację pszczół. „Więcej niż miód” to dokumentalny blockbuster i jeden z najdroższych w historii filmów dokumentalnych (jego budżet wyniósł ok. 2 milionów euro), zrealizowany przez producentów głośnych „Nakarmimy świat” oraz „Zaróbmy jeszcze więcej”. Praca nad filmem trwała pięć lat, a zdjęcia kręcono przez dwa lata przy użyciu specjalistycznego sprzętu: miniaturowych kamer, małego helikoptera z podwieszoną kamerą, która potrafi zarejestrować najdrobniejszy ruch owadów.

Reżyser przedstawia współczesne pszczelarstwo z różnych perspektyw. Widzowie poznają pszczelarzy, naukowców i rolników i skalę wyzwania, przed którym wszyscy aktualnie stoją. Pszczoły to jeden z najbardziej zapracowanych gatunków zwierząt. To zapylacze wszystkiego, co lubimy jeść i co żyje. Ich masowe ginięcie staje się coraz poważniejszym problemem – powiedział szwajcarski reżyser filmu Markus Imhoof. Mało kto wie, że jedna trzecia tego, co jemy powstała dzięki pracy pszczół – dodał twórca. Nie brak sentymentalno-lirycznego podejścia do zjawiska, obawy przed odejściem w przeszłość pszczelarstwa tradycyjnego, opierającego się często na emocjonalnej więzi pszczelarza z pszczelim inwentarzem. Rolnictwo i przemysł spożywczy opierając się na intensyfikacji produkcji traci z oczu to co naprawdę ważne – kooperację człowieka z przyrodą z korzyścią dla obu stron.

Reżyser stara się pokazać globalny zasięg tego zjawiska. Film realizowany był w wielu zakątkach świata, także w rejonach Chin, gdzie pszczoły już wyginęły, a rolnicy zmuszeni są ręcznie zapylać drzewa. Smutna wydaje się perspektywa zamiany tego zjawiska w globalny trend.

Masowym ginięciem pszczół zajęła się już Komisja Europejska. Wprowadziła ona w maju br. ograniczenia w użyciu trzech pestycydów z grupy neonikotynoidów, które w ocenie Europejskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) są groźne dla pszczół.

Wybrane nagrody i festiwale:

2013 – szwajcarski kandydat do Oscara w kategorii Najlepszy Film Nieanglojęzyczny
2013 – PLANETE+ DOC FILM FESTIVAL
2013 – Niemiecka Nagroda Filmowa dla Najlepszego Filmu Dokumentalnego
2013 – Szwajcarska Nagroda Filmowa dla Najlepszego Filmu Dokumentalnego i za Najlepszy Scenariusz
2013 – Nagroda Romy dla Najlepszego Filmu Dokumentalnego i za Najlepszą Reżyserię
2013 – Bawarska Nagroda Filmowa dla Najlepszego Filmu Dokumentalnego
2013 – Nagroda dla Najlepszego Filmu Dokumentalnego na MFF Santa Barbara
2013 – Nagroda Publiczności na FF Solothurn
2012 – Zurychska Nagroda Filmowa dla Najlepszego Filmu Dokumentalnego
2012 – DFA, Amsterdam
2012 – CPH:DOX Kopenhaga
2012 – MFF Vancouver

About The Author

Masz pytanie dotyczące serwisu? Chcesz podjąć współpracę? Masz uwagi lub sugestię?

Skorzystaj z zakładki Kontakt

Admin – who has written posts on InstytutMiodu.pl.


Social tagging: > > > > > >

Comments are closed.