Piernik miodowo-piwny

  1. 75 dkg mąki pszennej
  2. 1,5 dkg sody oczyszczonej
  3. 15 dkg margaryny
  4. 5 dkg cukier-puder
  5. 5-6 żółtek
  6. 45 dkg miodu
  7. 30 dkg cukru
  8. 0,5 l piwa słodowego
  9. 50-60 dkg orzechów

Piernik to tradycyjne polskie ciasto. Przez wieki receptura wykonania zmieniała swoją postać, ale niezmienne są podstawowe elementy, mąka pszenna i miód. Pierniki stosowano nie tylko jako przysmak, ale również jako środek leczniczy.

Wykonanie:  Mąkę pszenną przesiać z sodą. Margarynę utrzeć utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Wlać do tego podgrzany, rozpuszczony i wystudzony miód. Rodzaj miodu jest kwestią gustu. Aromat wzbogacamy przyprawami korzennymi, gotowymi „przyprawami do piernika” lub własną kompozycją. Wsypujemy cukier i wlewamy szklankę podgrzanego piwa słodowego.

Foremki wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć pergaminem, również natłuszczonym, wypełnić ciastem, włożyć do gorącego piekarnika i piec około godziny. Po ostygnięciu udekorować.

Piernik powinien się odstać przed nabraniem pełni smaku. Przygotowując go na Boże Narodzenie warto wykonać go wkrótce po Andrzejkach.

 

 

About The Author

Masz pytanie dotyczące serwisu? Chcesz podjąć współpracę? Masz uwagi lub sugestię?

Skorzystaj z zakładki Kontakt

Admin – who has written posts on InstytutMiodu.pl.


Social tagging: > > >

Comments are closed.